Voor wie een boek wil schrijven, is de weg ernaartoe best lang

Een boek schrijven, dat is topsport. Het vergt discipline, doorzettingsvermogen en energie. Aanleg en inspiratie hebben is natuurlijk ook wel fijn. Maar goed, er komt een moment waarop je besluit dat je een boek wil gaan schrijven. Je hebt een verhaal, een onderwerp in je hoofd en de hoofdlijnen bepaald.

Stappenplan

Het is niet handig om ‘maar gewoon te beginnen’. Verdiep je in het onderwerp en de tijd; speelt het zich af in een specifieke plaats of tijd? Zeker in het geval van een roman (fictie of non-fictie) is het heel belangrijk om de personages een gezicht en een karakter te geven, met goede en slechte eigenschappen, gewoontes en relaties. Ook de omgeving wil je goed in kaart gebracht hebben. Werk de bedoelde sfeer uit en denk na over de spanning, het plot, de opbouw en het einde.

Doorzetten

Misschien ben je al een heel eind, maar zit je vast. Toch is het dan goed om weer achter het toetsenbord te kruipen en verder te gaan. Blijf schrijven en wees in eerste instantie niet te kritisch. Weet dat je eerst schrijft, herschrijft en later pas gaat schrappen (en weer schrijven …). Probeer voor jezelf een schrijfplan en -ritme te maken. Regelmatig en liefst elke dag. Laat je niet afleiden door een onrustige omgeving.

Hoofdstuk na hoofdstuk aan elkaar

Je boek krijgt al aardig vorm, je bent lekker aan het schrijven en weet het verhaal boeiend en vlot te schrijven. Voorzichtig zie je het boek al in de boekwinkel liggen of online staan. Misschien heb je het hier en daar wat veranderd, of heb je er nog wat extra aan toegevoegd. Het moment van de laatste puntjes op de i. Laat je manuscript eens door meerdere mensen uit je omgeving lezen.

Redactie

Met de feedback van lezers kun je al een heel eind komen, maar het is wel heel zinvol om de tekst te laten beoordelen door een goede manuscriptredacteur. Deze controleert niet alleen op taal- en spelfouten, maar ook op consistentie, woordgebruik, zinsbouw, spanning en voortgang, hoofdstukindeling en leesbaarheid. Er wordt op een objectieve en professionele manier naar het manuscript gekeken. Inhoudelijke vragen en opmerkingen kunnen samen besproken worden. Denk ook aan de flaptekst. En de titel!

Vormgeving

De volgende fase is ook belangrijk: de keuze van het lettertype, de bladspiegel, regelafstand. Maar ook de boekomslag, de papierkeuze, een foto. Let erop of de omslag ook leesbaar is online, want ook dat is belangrijk.

Je boek uitgeven!

Eindelijk is je boek klaar. Kies je ervoor om dit in eigen beheer te doen, of via een uitgeverij? Veel succes!

Mail mij voor info over manuscriptredactie.